Συνταγές

Χωριάτικη Σαλάτα Green Club

ΥΛΙΚΑ:

1 μεγάλη τομάτα Green Club

1 πιπεριά πράσινη Green Club

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 αγγουράκι Green Club

100γρ. φέτα

λίγες ελιές

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

ελαιόλαδο

αλάτι, ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Πλένουμε καλά τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ κόβουμε τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, τη φέτα, τις ελιές και τη ρίγανη και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.


Κρητικός Ντάκος (Κουκουβάγια)

ΥΛΙΚΑ:

1 κρίθινο παξιμάδι-κουλούρα Κρήτης

1 μεγάλη τομάτα Green Club

2 κουταλιές σούπας λάδι

100γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης (ή φέτα)

λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Αν το κρίθινο παξιμάδι είναι λίγο σκληρό (όπως είναι και το πιο γνήσιο), τότε το περνάμε γρήγορα κάτω από τη βρύση. Αν το θέλουμε λίγο σκληρό, τότε απλώς περιμένουμε να μουσκέψει από το ζωμό της ντομάτας. Τρίβουμε την ντομάτα, προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι και την τοποθετούμε πάνω στο παξιμάδι. Βάζουμε την ξινομυζήθρα (ή φέτα για το Νομό Ηρακλείου, Λασιθίου και για την υπόλοιπη Ελλάδα) και προσθέτουμε τη ρίγανη και το πιπέρι (αν το επιθυμούμε). Σερβίρουμε αμέσως.

Γεμιστά (Γεμιστές Τομάτες και Πιπεριές)

ΥΛΙΚΑ:

6 μεγάλες πιπεριές Green Club

6 μεγάλες τομάτες Green Club

2 μεγάλα χοντροκομμένα κρεμμύδια

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και κομμένες

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι ελαφρώς καβουρντισμένα κουκουνάρια (αν το επιθυμείτε)

2/3 φλιτζανιού κορινθιακές σταφίδες (αν το επιθυμείτε)

μισό φλιτζάνι κομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

μισό φλιτζάνι φρέσκος κομμένος μαϊντανός

1/3 φλιτζανιού φρέσκος κομμένος άνηθος

αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλιτζάνι μακρύκοκκο ρύζι (π.χ. μπασμάτι)

1 1/2 φλιτζάνια ψίχουλα από ψωμί

1 φλιτζάνι τρίμμα φέτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Κόβετε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και αφαιρείτε τους σπόρους με ένα κουτάλι, χωρίς να πετάξετε το κομμένο τμήμα της πιπεριάς. Το ίδιο κάνετε και με τις τομάτες βγάζοντας τους σπόρους και αφαιρώντας τη σάρκα τους με ένα κουταλάκι. Τη σάρκα αυτή, την κόβετε κομματάκια και τη φυλάτε μαζί με το χυμό της τομάτας.

Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε σε χαμηλή-μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαζεύουν. Προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Βάζετε και το ρύζι και το αναμειγνύετε με το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Χύνετε μισό ποτήρι νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το ρύζι σκεπάζοντάς το με το καπάκι, μέχρι να πιεί το ζουμί του.

Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και το αναμειγνύετε με τη σάρκα και το ζουμί από τις τομάτες, τα μυρωδικά, τις σταφίδες και τα καρύδια προσθέτοντας όσο αλάτι και πιπέρι κρίνετε ότι χρειάζεται.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C και λαδώνετε κάπως ένα πυρίμαχο σκεύος. Γεμίζετε (όχι εντελώς) τις τομάτες και τις πιπεριές με το ρύζι και τις τοποθετείτε "αναπαυτικά" στο σκεύος περιχύνοντάς τις με 1 ½ φλιτζάνι νερό. Ανακατεύετε τα ψίχουλα και το τρίμμα της φέτας και βάζετε με ένα κουταλάκι από λίγο πάνω σε καθεμία από τις τομάτες και τις πιπεριές. Τις σκεπάζετε με τα "καπελάκια" τους και καλύπτετε χαλαρά το πυρίμαχο με λίγο αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα γεμιστά για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Πού και πού, ελέγχετε για να δείτε αν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο νερό προκειμένου να μην σας ξεραθεί η γέμιση.

Όταν τελειώσετε, βγάζετε το σκεύος από το φούρνο, αφήνετε τα γεμιστά να κρυώσουν και τα σερβίρετε είτε ζεστά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου.
 

Σαλάτα Ceasar's

ΥΛΙΚΑ:

200g φιλέτο στήθους κοτόπουλου

1 αυγό

50g μπέικον κομμένο σε λεπτές λωρίδες

30cm γαλλική μπαγκέτα κομμένη διαγωνίως σε φέτες πάχους 1 εκατοστού

φύλλα 1 μαρουλιού Green Club, χωρισμένα και πλυμένα

50g τριμμένη παρμεζάνα

Caesar Salad Dressing (100ml ελαιόλαδο, 2 κρόκους αυγού, 2-3 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές του γλυκού Tabasco, 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά του γλυκού ξύδι, 1,5 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ζεσταίνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Κόβετε το φιλέτο στήθους κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια, τα οποία σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Απομακρύνετε τα ψημένα κομμάτια από την εστία και τα αφήνετε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, βράζετε το αυγό για περίπου 7 λεπτά και το κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό. Το καθαρίζετε και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Σοτάρετε τις λωρίδες μπέικον σε υψηλή φωτιά για 5 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανές.

Προθερμάνετε το φούρνο στο grill και ψήνετε τις φέτες της γαλλικής μπαγκέτας για 1 λεπτό μέχρι να χρυσίσουν από την κάθε πλευρά.

Για να φτιάξετε το Caesar Salad Dressing, τοποθετείτε το ελαιόλαδο, τους κρόκους αυγού, το ξύδι, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το tabasco, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι σε έναν αναμίκτη και χτυπάτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετείτε το μαρούλι σε ένα μπολ σερβιρίσματος και προσθέτετε από πάνω το κοτόπουλο, το αυγό, τα κρουτόνς και το μπέικον. Τέλος, περιχύνετε τη σαλάτα με Caesar Salad Dressing και προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε αμέσως.

©2008 GreenClub. All rights reserved.Διεύθυνση:Χαριλάου Τρικούπη 43, Τ.Κ. 106 81, Αθήνα - Διεύθυνση Γραμματείας:Ιουστινιανού 5β, Τ.Κ. 551 34, Θεσσαλονίκη. τηλ: 2310488915.Created by UltraVintage